Apa Yang Anda Perlu tahu tentang Kolposkopi

colposcopy2

Kolposkopi adalah satu prosedur untuk memeriksa serviks,vagina dan vulva dengan lebih mendalam untuk sebarang tanda-tanda penyakit seperti pra-kanser. Semasa kolposkopi, doktor menggunakan alat khas yang dipanggil kolposkop yang berfungsi seperti mikroskop dan berupaya melihat imej dengan lebih dekat.

Doktor anda mungkin akan mengesyorkan kolposkopi jika ujian Pap anda menunjukkan keputusan yang tidak normal. Jika terbukti tisu luar biasa di jumpai semasa kolposkopi, sampel tisu boleh diambil (biopsi) untuk analisa.

Ramai wanita mengalami kebimbangan sebelum peperiksaan kolposkopi mereka. Mengetahui apa yang akan terjadi selama kolposkopi anda boleh membantu anda berasa lebih lega.

Kolposkopi boleh digunakan untuk membuat diagnosa:

  • Kanser servik
  • Ketuat Genital
  • Radang serviks (cervicitis)
  • Perubahan pra-kanser dalam tisu serviks, vagina dan vulva

Kolposkopi adalah prosedur selamat yang mempunyai risiko yang sangat rendah. Jarang-jarang, menyebabkan ia menyebabkan pendarahan luar biasa dan jangkitan kuman pada kawasan biopsi

Sebagai persediaan untuk menjalani kolposkopi, doktor anda mungkin mengesyorkan untuk anda:

  • Tidak bersetubuhan dua hari sebelum prosedur
  • Jangan gunakan tampon dua hari sebelum prosedur
  • Jangan gunakan sebarang ubat faraj untuk dua hari sebelum prosedur

Semasa prosedur

Kolposkopi mengambil masa 10 hingga 20 minit. Anda akan berbaring di belakang anda di atas katil pemeriksaan dengan kaki anda diletakkan pada stirup iaitu alat menyokong kaki anda.

Doktor kemudiannya akan meletakkan spekulum dalam faraj anda. Spekulum membuka dinding faraj anda supaya doktor boleh melihat serviks anda dengan jelas.

Selepas itu, doktor akan meletakkan alat kolposkop beberapa inci dari faraj anda. Satu cahaya terang akan ditujukan ke dalam faraj dan doktor anda kelihatan melalui lensa kolposkop untuk sebarang ketidak-normalan

Kemudian, faraj dan cerviks anda di sapu dengan kapas mengeluarkan mukus serviks berlebihan. Selepas itu serviks anda akan di periksa dengan teliti sebelum asid asetik di tekap pada permukaan pangkal rahim.

Sel sel tidak normal akan lebih terserlah dengan warna keputihan dan ini memudahkan doktor mengenal pasti bahagian yang paling sesuai untuk biopsi. Anda mungkin akan berasa sedikit tidak selesa seperti kepanasan dan ia akan hilang dengan cepat.

Semasa Biopsi

Jika doktor anda mendapati terdapat kawasan yang mencurigakan, sampel tisu kecil akan diambil untuk ujian makmal. Untuk mengambil tisu yang tidak normal, doktor anda akan menggunakan instrumen biopsi tajam dan sekiranya terdapat beberapa kawasan yang mencurigakan, beberapa sampel biopsi akan diambil.

Selepas kolposkopi

Anda mungkin mengalami sedikit pendarahan yang sangat ringan dari faraj yang selalunya akan hilang selepas beberapa hari. Jangan gunakan tampon, douching faraj dan melakukan persetubuhan selama seminggu selepas biopsi untuk mengelakkan jangkitan kuman.

Keputusan biopsi selalunya mengambil masa 1 minggu dan ia akan menentukan samada anda akan memerlukan ujian dan rawatan lanjut.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: