Mencegah Bau Pada Celah Kelangkang

faraj-berbau.jpg

Peluh pada celah kelangkang adalah satu keadaan yang biasa dan semulajadi. Sekiranya anda aktif secara fizikal, kejadian peluh akan menjadi lebih ketara.

Bagi mereka yang berbadan besar, lemak tambahan di pinggul dan paha memerangkan suhu dan ini menggalakkan lagi perpeluhan. Lebih peluh, lebih bau.

Jadi untuk mengurangkan peluh dan bau, amalkan:

1. Menukar seluar dalam anda dengan kerap

Amat penting untuk memastikan kawasan pubis dan celah kangkang bersih dan kering sepanjang masa. Tukar seluar dalam anda 2-3 kali sehari dan menukar seluar senaman anda sebaik selesai sesi aktiviti lasak anda.

2. Memakai seluar dan panti yang longgar

Seluar ketat memerangkap peluh sebab kurang peredaran udara. Memakai seluar longgar membantu kulit bernafas, juga membantu ia kekal sejuk dan kurang berpeluh. Peluh kering dengan lebih mudah apabila anda memakai pakaian yang longgar.

3. Memakai kain yang lebih poros

Elakkan memakai pakaian sintetik dan nilon. Memakai kain seperti kapas mengalakkan perudaraan seterusnya mengurangkan peluh.

4. Elak dari menggunakan pantiliner

Pantiliner mengalakkan perpeluhan dengan menghalang perudaraan pada sekitar faraj seterusnya memerangkap bau.

5. Guna Antiperspirant

Antiperspirant yang mengandungi aluminium klorida boleh menghalang peluh sampai kekulit dan menolong mengurangkan pembiakan bakteria yang menyebabkan bau.

6. Sapu bedak berasas tepung jagung

Celah kelangkang dipenuhi kelenjar peluh apokrin iaitu kelenjar yang menghasilkan peluh. Bedak yang berasakan tepung jagung boleh menyerap kelembapan dengan efektif seterusnya mengurangkan bau busuk.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: