Tanda Awal Kanser Yang Anda Perlu Tahu

wanita-risauSekiranya anda mempunyai sanak keluarga yang mengalami kanser, anda mungkin akan lebih proaktif untuk mengetahui tentang tanda awal kanser . Mengetahui tanda-tanda amaran awal kanser boleh membantu mencegah kanser daripada terus tumbuh atau merebak.

Terdapat pelbagai Kanser dan gejala mereka berbeza beza. Jika anda mengalami mana-mana gejala berikut, anda perlu berjumpa dengan doktor anda secepat yang mungkin.

Kanser Pundi kencing dan buah pinggang

Terdapat darah dalam air kencing yang mungkin disertai dengan sakit semasa membuang air kecil. Gejala Lain termasuk kerap mendapat jangkitan pundi kencing.

Kanser Payudara

Ketulan keras yang tidak sakit. Kulit kemerahan dan puting tertarik kedalam boleh menjadi tanda kanser Payudara.

Kanser Serviks, endometrium, dan rahim

Pendarahan kecil selepas hubungan seks atau pendarahan di tengah bulan.

Kanser Colon

Terdapat darah dalam najis. Ciri birit berterusan, sembelit dan perut kembung.

Kanser tekak

Batuk berterusan, sakit tekak atau suara serak yang boleh menjadi tanda anda mungkin mengalami kanser tekak

Leukemia ( kanser darah)

Pucat, keletihan berpanjangan, kehilangan berat badan, jangkitan berulang, hidung berdarah, sakit tulang atau sendi, dan mudah lebam adalah tanda-tanda amaran kemungkinan anda leukemia.

Kanser paru-paru

Batuk berterusan, kahak berdarah, rasa berat di dada, atau sakit dada boleh menunjukkan kanser paru-paru.

Kanser Mulut

Terdapat ulser kronik (sakit) pada mulut, lidah atau tekak yang tidak sembuh.

Kanser ovari

Malangnya wanita sering tidak mengalami tiada tanda-tanda sehinggalah ia pada peringkat akhir. Gejala peringkat lewat termasuk penurunan berat badan, keletihan, rasa kembung, dan sakit perut.

Kanser Pankreas

Pesakit biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala sehinggalah kanser telah berkembang ke peringkat akhir apabila anda mungkin perasan kulit berwarna kuning (jaundis) atau senak dalam perut atau tulang belakang.

Kanser Perut

Muntah darah atau mengalami senak kerap dan sakit selepas makan, atau penurunan berat badan. Ini juga boleh menjadi tanda-tanda ulser perut.

Tip untuk mencegah Kanser

Bersenam secara tetap: Minimum 30 minit 3-4 kali seminggu. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa senaman boleh mengurangkan risiko mendapat kanser sekurang-kurangnya 30 peratus.

Makan makanan yang sihat dan seimbang: Elak dari diet yang mengandungi gula yang tinggi. Makan diet berserat tinggi dan kurangkan makan daging.  Amalkan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

Berhenti merokok: Asap rokok boleh meningkatkan risiko kanser anda sebanyak 30 peratus.

Jangan merokok dan minum alkohol: Merokok digabungkan dengan alkohol telah terbukti untuk meningkatkan risiko kanser dengan ketara terutamanya untuk kanser mulut dan esophagus.

Buat Ujian Pap secara rutin: Pemeriksaan Pap boleh mengesan peringkat kanser pangkal rahim awal seterusnya kanser tersebut dapat dirawat dengan jayanya.

Mammography atau MMG: MMG disarankan kepada wanita yang berusia 40 tahun ke atas tetapi jika pesakit mempunyai sejarah keluarga dengan kanser payudara, mungkin mereka boleh memulakan MMG pada usia yang lebih muda.

Amalkan Seks Selamat: Gunakan kondom sekiranya anda atau pasangan anda dijangkiti kuman HPV atau jangkitan kelamin yang lain.

Dapatkan injeksi Vaksin: Kajian telah menunjukkan vaksin HPV berkesan untuk melindungi wanita dari HPV dan keberkesanannya menjadi optimal sekiranya injeksi diambil sebelum mereka aktif secara seksual.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: