Ujian Mengesan Sindrom Down

sindrom-down-bayi

Sindrom Down adalah kecacatan fizikal dan mental yang disebabkan oleh masalah genetik yang berlaku sebelum kelahiran. Kanak-kanak yang mempunyai sindrom Down cenderung untuk mempunyai ciri-ciri tertentu, seperti muka yang rata dan leher yang pendek. Mereka juga mempunyai kecacatan intelektual.

Apa yang menyebabkan sindrom Down?

Sindrom Down berlaku disebabkan oleh kesilapan genetik pada peringkat awal kehamilan dimana terdapat tiga kromosom 21 berbanding dua kromosom 21 untuk bayi yang normal. Ia juga dipanggil trisomi 21. Setakat ini mengapa Sindrom Down terjadi masih menjadi tanda tanya tetapi terdapat beberapa faktor yang meningkat risiko wanita untuk mendapat bayi Sindrom Down.

Risiko menjadi lebih tinggi jika:

 • Anda lebih berusia semasa hamil. Lebih berusia lebih tinggi risiko anda
 • Anda mempunyai seorang saudara mara yang mempunyai sindrom Down.
 • Anda pernah melahirkan anak dengan sindrom Down

Bagaimana sindrom Down dikesan?

Terdapat beberapa ujian saringan yang boleh doktor anda sarankan:

 • Nuchal Translucency (NT)

Semasa ujian ini, ultrasound yang digunakan untuk mengukur ruang pada bahagian belakang leher bayi anda. Risiko menjadi tinggi jika lebih cecair terkumpul dalam tisu leher ini. Ketepatan sehingga 70% untuk mengesan janin dengan Sindrom Down.

 • Ujian Darah

Ujian darah mengukur tahap hormon kehamilan yang dirembes oleh placenta. Tahap tidak normal mungkin menandakan adalah masalah dengan bayi. Jika ujian ini digabungkan dengan dengan NT ia boleh memberikan ketepatan sehingga 87%.

 • Non Invasive Pre-invasive Check (NIPT)

NIPT adalah satu kaedah terbaru untuk menyaring untuk ketidaknormalan pada kromosom pada kromosom janin.

Ia merupakan ujian darah dimana DNA janin dari darah ibu dapat diekstrak untuk dianalisa untuk sebarang ketidaknormalan. Ia boleh dibuat seawal 10 minggu dengan ketepatan yang sangat tinggi melebihi 98%.


Ujian Diagnostik

Ujian diagnostik selalunya disarankan jika ujian saringan anda memberikan keputusan yang positif atau anda berisiko tinggi untuk mendapat Sindrom Down. Ujian diagnostik akan memberikan keputusan sebenar samada betul anak anda mengalami Sindrom Down dengan ketepatan 99.99%.

 • Amniocentesis

Adalah prosedur dimana air ketuban akan diambil menggunakan jarum yang di tusuk kedalam rahim ibu. Sampel air ketuban tersebut akan dikaji untuk mengesan ketidaknormalan pada kromosom. Ujian selalunya dilakukan pada usia kandungan 15-20 minggu dengan risiko keguguran cuma 1%.

 • Chorionic villus Sampling

Chorionic villus (CVS) sampling adalah prosedur dengan mengambil sampel uri dalam rahim ibu untuk mengesan ketidaknormalan pada kromosom. Selalunya dilakukan pada usia kandungan 10-13 minggu. Risiko keguguran kurang dari 2%.

Bincang dengan doktor anda hari ini.

4 thoughts on “Ujian Mengesan Sindrom Down”

 1. Sekiranya ujian darah menunjukkan terdapat lebihan kromosom.means disyakki terdapat syndrome atau telah disahkan..jd untuk apa perlu dilakukan ujian mengambil air ketumban.adakah untuk menilai thap sindrom down tu atau melihat kemungkinan terdapat kesilpan dlm ujian darah.

  1. Ujian darah cuma mempunyai ketepatan 99% dam masih dipanggil ujian saringanmanakala ujian air ketuban adalah hampir 100% tepat dan boleh dipercayai 99.999999999%

   1. Sekiranya 99%tepat makna sudah boleh sahkan terdapat syndrome down baby tersebut.bolehkah dilihat apabila melakukan scan usg atau perlu menunggu minggu yang sesuai

   2. Tidak sah kena buat ujian air ketuban tu dulu, ujian darah masih dikira ujian saringan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: