Cara Mencegah Kanser Serviks

cancer-serviks.jpg

Kanser Serviks adalah berlaku disebabkan oleh perubahan dalam serviks. Papillomavirus (HPV), jangkitan kelamin yang ditular melalui hubungan adalah punca utama kenapa Kanser serviks terjadi. Perubahan gaya hidup dan vaksinasi boleh membantu mencegah jangkitan HPV dengan berkesan.

Pemeriksaan dengan pemeriksaan Ujian Pap dan pemeriksaan ginekologi secara berkala boleh mengenal pasti perubahan pra-kanser yang sangat awal supaya anda boleh mendapatkan rawatan yang berkesan sebelum kanser serviks berkembang atau merebak.

Baca lagi : Apa Yang Anda perlu Tahu tentang Kanser Serviks

Baca lagi : Ujian Pap untuk Mengesan Kanser Pangkal Rahim

Gaya Hidup

Sesetengah tabiat gaya hidup boleh mengurangkan risiko anda dijangkiti HPV dan seterusnya boleh mengurangkan kemungkinan kanser serviks.

Elak Pasangan Berbilang

Membuat hubungan seks dengan pelbagai pasangan meningkatkan risiko terdedah kepada HPV dan penyakit kelamin yang lain. Mempunyai satu pasangan sahaja dapat mengurangkan risiko anda untuk mendapatkan virus dan menyebarkannya kepada orang lain.

Kebanyakan wanita tidak tahu bahawa mereka mempunyai HPV sehingga perubahan dalam serviks dikesan melalui ujian Pap dan lelaki umumnya tidak tahu bahawa mereka pembawa kepada virus ini kerana mereka tiada sebarang gejala. Itulah sebabnya kenapa pemeriksaan ujian Pap sangat penting dalam mengesan kanser awal.

Guna kondom secara rutin

Penggunaan kondom yang konsisten dan betul boleh membantu mencegah jangkitan HPV. HPV tersebar melalui sentuhan kulit ke kulit pada alat kelamin dan kondom dapat mengurangkan risiko tertular dengan membataskan sentuhan kulit ke kulit.

Berhenti Merokok

Merokok dikaitkan dengan peningkatan 14 kali ganda dalam risiko kanser serviks. Merokok juga merosakkan fungsi imuniti anda, yang menolong membantu anda melawan virus seperti HPV.

Diet

Penyelidikan menunjukkan bahawa diet yang sihat yang kaya dengan vitamin disertai dengan berat badan yang sihat dan aktiviti fizikal yang tetap boleh mengurangkan risiko kanser serviks. Ini mungkin disebabkan fungsi sistem imun menjadi optimal dan mengurangkan kejadian kanser dalam badan.

Vaksin HPV

HPV mempunyai pelbagai strain dan jangkitan dengan HPV 16 dan 18 adalah sekitar 70 peratus daripada semua kes kanser serviks.

Terdapat 2 jenama Vaksin setakat ini iaitu Cervarix dan Gardasil. Baru baru ini Gardasil 9 dilancarkan yang boleh melindungi 9 strain HPV iaitu HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, dan 58 dan disyorkan untuk mereka yang berusia antara 9 hingga 23 tahun

gardasil

Vaksin diberikan dua atau tiga injeksi dalam tempoh enam hingga 12 bulan.

Buat Pemeriksaan Kesihatan Secara Rutin

Jika anda mengalami sebarang rasa gatal, pendarahan, atau ketidakselesaan di kawasan faraj, pastikan anda melaporkan masalah ini kepada doktor anda. Ini boleh menjadi tanda awal HPV, kanser serviks, atau penyakit atau penyakit yang tertular melalui seks..

Pastikan anda membuat ujian pap secara rutin.

Ujian Pap adalah boleh mengesan perubahan serviks awal yang dikaitkan dengan kanser, yang membolehkan rawatan awal diberikan apabila kadar kejayaan lebih tinggi.

Ujian Pap disyorkan setiap tiga tahun untuk wanita berumur 20 hingga 29 tahun dan setiap lima tahun untuk wanita berumur 30 hingga 65 tahun. Jika anda mengalami displasia pada masa lalu dan dirawat, anda pasti perlu diperiksa secara lebih kerap.

Baca lagi : Bagaimanakah HPV Menyebabkan Kanser Pangkal Rahim?

Baca Lagi : 11 Punca Berlaku Pendarahan Selepas Hubungan Seks

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: