Jangkitan Kulat atau Yis Pada Faraj

yis

Jangkitan kulat terjadi apabila terdapat ketidak-seimbangan pada tahap asid dan normal bakteria dalam vagina menyebabkan terjadinya jangkitan kulat. Ia adalah jangkitan yang kerap terjadi dikalangan mereka yang aktif secara seksual dan juga wanita hamil.

Apa yang menyebabkan ia terjadi?

Jangkitan kulat boleh disebabkan oleh salah satu atau lebih dari sebab-sebab berikut:

  • Perubahan hormon semasa hamil
  • Pemakanan pil perancang
  • Pengambilan ubat antibiotik atau steroid
  • Penyakit kencing manis
  • Hubungan seks
  • Douching
  • Darah dan air mani

Apakah simtom jangkitan kulat?

Simtom-simtom termasuk:

  • Gatal, pedih dan sakit pada faraj
  • Keluar keputihan yang pekat seperti cheese dari faraj
  • Rasa pedih semasa kencing dan semasa seks
  • Bengkak, sakit, dan tumbuh bintik-bintik kemerahan pada faraj.

Apakah penyakit-penyakit lain yang saya mungkin hadapi?

Jangkitan kuman kelamin seperti sifilis, chlamydia, gonorrhea, atau trichomoniasis dan juga jangkitan bacterial vaginosis

Advertisements

18 thoughts on “Jangkitan Kulat atau Yis Pada Faraj

  1. atul Disember 31, 2015 / 5:04 pm

    assalam.sebelum ini terdapat benjolan dibibir vagina.sy telah menggarunya sehingga luka.beberapa hari kemudian sy dapati terdapat lebihan daging tumbuh disekitar faraj dan ianya menimbulkan rasa gatal.dan lebihan daging itu berwarna kehitaman.apakah yang berlaku dan apa yang perlu sy lakukan.

  2. as Januari 12, 2017 / 12:14 pm

    assalammualaikum.doc..sy nk tnya jangkitan kulat yg belaku pada bahgian faraj ..mgakibat kan gatal..dn bhgian dubur pon bnyak naik bijik-bijik gatal..apa yg perlu sy buat..sy dh jmpa doc..tpi hnya dapat krim sapu..mohan bantu doc..
    terima ksih..

    • drju Januari 16, 2017 / 8:01 pm

      adik pergi ke farmsai dan beli ubat diflucan 1 tab ( satu biji aje)

  3. NY Januari 20, 2017 / 2:29 pm

    salam doc, terdapat benjolan atau bengkak pada bibir faraj saya selepas melakukan seks. apakah ia bahaya dan apakah penyakit yg saya alami? bagaimana utk hilangkan bengkak/benjolan tersebut. mohon bantu. terima kasih.

    • drju Januari 31, 2017 / 10:58 pm

      mungkin puan ada bartholin cyst. elok jumpa pakar dan pastikan diagnosis

  4. nrfilzahshfq Jun 9, 2017 / 1:23 am

    Dr.baru baru ni sekitar faraj naik rash, Saya rasa sangat tak selesa sebab gatal sangat. Dah sapu krim gatal tapi bila berhenti sapu gatal balik. tolong saya doc huhu

    • drju Jun 11, 2017 / 12:40 pm

      Ada Keputihan kuning pekat Ke?

      • drju Jun 12, 2017 / 10:22 am

        elok jumpa doktor makan ubat antifungal atau boleh beli di farmasi diflucan 150mg singlw dise

  5. nurul September 22, 2017 / 8:29 am

    doc baru2 ni sye ade buat ujian pep semier result ade jangkitan kuman.. syevdh pakai ubat y masuk dlm vagina tu.. p pas sye bersame dgn somi kua darah dan seterusnye kuar keputihan color coklat. sekarang ni dok sye rase cepat ltih.. asyik demam on of sejuk satu badan.. rase bisa2 adakah kuman tu sudah merebak 1 badan doc

    • drju September 23, 2017 / 11:52 am

      rasa demam tu mungkin stress aje. jumpa doktor sekali lagi make sure jangkita tu dah hilang

  6. Ju November 26, 2017 / 9:38 pm

    Salam doct. Dlm faraj sy ada soemthing yg mcm yis tu. Bila buang air kecil selalu keluar mcm yis tu. Dan gatal gatal dan pedih di luar faraj saya. Ingin pergi klinik tp segan. Ubat apa ya saya boleh beli di farmasi?

  7. Nur jeyah binti mohammad Mac 11, 2018 / 1:30 pm

    Simtom simton keempat empat tu yang saya alami sekarang macamna kah nak merawatnya .. saya harap boleh sembuh seceoat mungkin .. kerana saya kurang selesa akibat kegatalan pada faraj OHGOD

    • drju Mac 12, 2018 / 12:13 am

      jumpa doktor untuk ubat yis

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s